Ailede Dini - Manevi Çatışmalar

Toplumumuzda dini inancı birbirinden farklı, manevi konulara bakış açısı farklı olan çok kişi var ki, bu kişilerin evlenerek aile olmaları ilerleyen dönemlerde çift arasında ve zaman zaman anne-baba ile çocuklar arasında dini konularda görüş ayrılıkları zaman zaman sorunlara yol açmaktadır.
Konular| Ailede Dini - Manevi Çatışmalar
Ailede dini- manevi çatışmalar, toplumuzda sıklıkla karşılaşılan konulardan biridir. Toplumumuzda dini inancı birbirinden farklı olan, manevi konulara farklı pencerelerden bakan birçok kişi bulunmaktadır. Dini- manevi konularda farklı bakış açılarının olması aile içerisinde de görüldüğü zaman sorunların ve tartışmaların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Ailede Dini-Manevi Konularda Farklılıklar Ne Şekildedir?
Ailede dini-manevi çatışmalar, eşleler arasında, anne-baba ve çocuk arasında çıkabilir. Eşler arasındaki dini-manevi çatışmalara genel olarak eşlerin farklı dini görüşlere sahip ailelerde büyümesi dolayısıyla bu dini görüşü benimsemesi sonucunda ortaya çıkar. Örneğin bir taraf, dini daha derinlemesine yaşıyor ancak diğer taraf dini konulara daha mesafeli yaklaşıyorsa burada hem fikir hem de yaşayış tarzı olarak çatışma çıkmaması kaçınılmazdır.

Ailede dini-manevi çatışmalar, anne-baba ve çocuk arasında da çıkabilir. Örneğin dini değerlere daha bağlı bir ailede yetişen ancak dini değerlere çok fazla inanmayan bir çocuğun anne-babası ile arasında sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durum çocuğun yaşayış tarzı ile anne-babanın çocuğun inanmasını istediği değerler ile yaşam tarzını belirlemesini istemesiyle ortaya çıkar.

Aile Dini-Manevi Çatışmaların Nedenleri Nelerdir?
Ailede dini-manevi çatışmalar, aile üyelerinin farklı inanışlara ve din konusunda farklı bakış açılarına sahip olmaları sebebiyle çıkar. Aile içerisindeki dine bakış açısından veya inanışlar sebebiyle çıkan çatışmaların ilk örneği yeni evlenen çiftler ve onların aileleri arasında görülür. Yeni evlenen çiftler dini konulara farklı bakış açısına sahip ailelere sahip olabilirler. Bu farklı bakış açısı nedeniyle aileler arasında yaşam tarzı, kurallar gibi konularda anlaşmazlıklar çıkabilir. Bu durum eğer evlenen kişileri de farklı bakış açılarını benimsiyorlarsa çatışmaya dönüşebilir. Ancak evlenen çift ortak bir noktada bulaşabiliyor ise ailelerinin karşı karşıya gelmesini engelleyebilirler.

Ailede dini-manevi çatışmalar, aile üyelerinin birbirlerinin dini görüşüne, bakış açısına saygı duymaması ve kendi inandığının doğru olduğunu geri adım atmadan savunması ile de ortaya çıkabilir. Aile üyelerinin dini görüş farklılıklarına bu şekilde tepki göstermesi ve diğer aile üyelerinin inançlarına müdahil olması çatışmaların çıkmasını kaçınılmaz kılmaktadır.

Ailede Dini-Manevi Çatışmaların Önüne Geçmek İçin Neler Yapılabilir?
Aile dini-manevi çatışmalar, aile üyelerinin birbirlerinin dini konulara olan bakış açıklarına, maneviyatlarına saygı duyması ile engellenebilir. Herkesin inancının kendisine ait olduğu ve başka insanların buna müdahale edemeyeceğinin aile üyeleri tarafından benimsenmesi ve dini inançların ve bakış açılarının değişmesi konusunda baskı yapmamaları dini-manevi çatışmaların önüne geçecektir.

Ailede dini-manevi konulara bakış açılarında farklılıklar gözleniyorsa ve bu bakış açılarındaki farklılıklar edilen diyaloglara da dahil ediliyorsa sakin bir şekilde ve sohbet ortamında konuşulması gerekir. Bu sohbet ortamı sağlanamıyor ve her konuşma bir tartışmaya ve çatışmaya dönüşüyorsa, dini-manevi konuların aile içerisinde konuşulmamasına gayret edilmesi veya aile terapistinden destek alınması aile ilişkilerinin gerilmemesi açısından daha doğru olacaktır.
Yardım bir telefon uzaklığında
Hak ettiğiniz hayata geri dönmenizi önemsiyor ve yardım etmek istiyoruz.
Tehlikedeyseniz, acil yardıma ihtiyacınız varsa veya size veya başkalarına zarar verebilecek eylemleri düşünüyorsanız, bu siteyi kullanmamalısınız.
Acil servisler için 155 veya 112'yi aramalısınız.