Alkol Bağımlılığı

Konular| Alkol Bağımlılığı
Alkol bağımlılığı, kişinin aşırı miktarlarda alkol tüketmesi, devamlı olarak alkol tüketmek istemesi, alkol kullanmadığı zamanlarda kendini kötü hissetmesi, yoksunluk çekmesi, alkol kullanması sebebiyle hayatının kötü yönde etkilenmesi şeklinde açıklanabilir. Alkol bağımlılığı, alkol sevmekle, alkol tüketmekle karıştırılmamalıdır. Alkolü normal seviyelerde tüketmek alkol bağımlılığı olarak adlandırılamaz.
Alkol bağımlılığı, tedavi edilmesi gereken, bağımlı kişilerin okul ve iş hayatını, sosyal çevresini, maddi durumunu, aile ilişkilerini olumsuz olarak etkileyen bir problemdir.

Alkol Bağımlılığının Belirtileri

  • Kişilerin eskiden içtiği alkol miktarının yerleri gelmemesi ve alınan alkol miktarının giderek artması
  • Kişilerin alkol alımının kendilerine ve çevrelerine zarar verdiğini bilmesine rağmen almaya devam etmesi
  • Alkol alınmadığı zaman hissedilen yoksunluk hissi(terleme, titreme gibi bedensel sıkıntılar) ve alkol alınca hissedilen rahatlama
  • Alkol alımı için fazla çaba harcama ve maddi kayıpların oluşması
  • Alkol kullanımı sebebiyle aileden, sosyal çevreden uzaklaşma, işe gitme konusunda isteksizlik ve devamlı yalnız kalma isteği
  • Alkolü bırakmak için harcanan çabaların başarısız olması

Alkol Bağımlılığının Nedenleri

Alkol bağımlılığı, travmatik olaylar, maddi sorunlar, kişilik problemleri gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Alkol bağımlılığının oluşmasındaki nedenlerden bir tanesi travmatik olaylardır. Özellikle çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar insan psikolojisinde derin izler bırakmaktadır. Çocuklukta taciz, anne babanın boşanması, aile içindeki şiddet olaylar ile karşılaşan kişilerde alkol bağımlılığının olma olasılığı bu tarz sorunlar yaşamamış kişilere göre daha fazladır. Yetişkinlik döneminde sevilen birinin ölümü, kaza gibi travmatik ve etkili olaylar alkol bağımlılığının nedenleri arasındadır.

Depresyon, alkol bağımlılığının hem nedenlerinden hem de sonuçlarından biridir. Bireylerin depresyona girmesi sonucu yaşadıkları mutsuzluğu, kaygıları azaltmak ve depresyona sebep olan şeyleri unutmak için alkole başvurması alkol bağımlılığının oluşmasına neden olur. Alkol bağımlılığının oluşması ve buna bağlı olarak yaşanan sıkıntılar da depresyona neden olabilmektedir. Bu bir süre sonra kısır bir döngüye dönüşür.

Bireylerin maddi olarak sıkıntılı bir dönemde olması dertlerinin çözümünü alkolde aramalarına sebep olabilir. İşsiz kalmak, ödeyemeyeceği kadar borç yapmak kişilerin psikolojilerini de etkiler ve yaşadıkları sıkıntıları birkaç saatliğine unutmak ümidiyle alkole sığınırlar. Alkol tüketiminin artması ve bağımlılığa dönüşmesi bireylerin maddi açıdan daha da sıkıntıya girmelerine sebep olabilir.

Özgüven problemi yaşayan bireyler cesaret toplayabilmek adına alkole başvurabilirler. Böylece normal hayatta yapamayacaklarını düşündükleri şeyleri alkol kullanıp gevşeyerek yapabileceklerini düşünürler. Bu kullanımın giderek artması sonucu bir alkol bağımlısı olma yolundadırlar.

Alkol Bağımlılığının Tedavisi

Alkol bağımlılığının tedavi edilebilmesi için öncelikle bağımlı olan kişinin alkol bağımlısı olduğunu ve tedaviye ihtiyacı olduğunu kabul etmesi gerekmektedir.

Alkol bağımlılığı, çeşitli psikoterapi yöntemleriyle tedavi edilebilmektedir. Bu tedavi sürecinde önemli olan tedavi sürecinden sonraki izleme aşamasıdır. Bu aşamada bireylerin alkol kullanmaması istememesi, istese dahi tekrar başlamaması çok önemlidir. İzlene süreci aralıklı olarak psikolojik destek almak alkol bağımlılığının tedavi sürecinin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olmaktadır.

Alkol bağımlılığının tedavisinde hastanın ailesinin de önemi oldukça fazladır. Alkolü bırakma sürecinde ailesinin desteğini almak alkol bağımlısı için motive edici bir etken olmaktadır.
İlgili Uzman Yazılarımız
Yazar |
İlknur Çelik
Emdr terapi nedir, hangi sorunlarda kullanılır, süreç nasıl gelişir...
Yazar |
İlknur Çelik
Bağımlılık, madde kullanımı (alkol, uyuşturucu vb.) veya davranışsal süreçler (oyun, kumar, alışveriş vb.) aracılığıyla bağımlılık yapan maddeler...
Yazar |
İlknur Çelik
Alkol kullanım bozukluğu olarak da bilinen alkol bağımlılığı, ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir beyin hastalığıdır
Yardım bir telefon uzaklığında
Hak ettiğiniz hayata geri dönmenizi önemsiyor ve yardım etmek istiyoruz.
Tehlikedeyseniz, acil yardıma ihtiyacınız varsa veya size veya başkalarına zarar verebilecek eylemleri düşünüyorsanız, bu siteyi kullanmamalısınız.
Acil servisler için 155 veya 112'yi aramalısınız.