Yeme Bozuklukları

Konular| Yeme Bozuklukları
Yeme bozuklukları, kişilerin benlik algısında oluşan problemler sonucu ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıklardır. Kişilerin bedensel görünüşlerinden memnun olmaması sonucu zayıflamaya veya kilo almaya çalışması yeme bozukluğu şeklinde adlandırılamaz. Yeme bozuklukları, son derece ciddi ve ölüme kadar gidebilecek ciddi sağlık problemlerine yol açan bir psikolojik rahatsızlıklardır.

Yeme bozuklukları her yaşta ve her cinsiyette bireyde ortaya çıkabilir. Genel olarak ergenlik dönemlerinde ortaya çıkan yeme bozuklukları, bilinenin aksine sadece kadınlarda görülen bir rahatsızlık değildir. Son yıllarda erkeklerde görülme oranı da ciddi derecede artmıştır.

3 tür yeme bozukluğu vardır; anoreksiya nevroza, bulimia nevroza ve tıkanırcasına yeme hastalığı

Bulimia Nevroza

Yeme bozuklukları, değişik türlerde kendini gösterir. Bu türlerden biri bulimia nevrozadır. Bulimia nevroza, normal bir insanın yiyebileceğinden çok daha fazla yemek yemeye sebep olan ve ataklar şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bulimia nevroza hastaları bir anda ve aşırı şekilde yemek yerler ve bu yemekler kilo almalarına sebep olmasın diye kusarlar, çok yoğun ve uzun saatler süren egzersizler yaparlar veya ishal olmalarına neden olan ilaçlar kullanırlar. Bulimia nevroza, bireylerin sürekli olarak kilolu göründüklerini düşünmelerine neden olur. Bu hastalığa sahip bireyler çok zayıf değil normal kilodadırlar.

Anoreksiya Nevroza

Anoreksiya nevroza, takıntılı bir şekilde zayıf olmayı arzulamaya yol açan bir yeme bozukluğudur. Bu hastalığa sahip kişiler kendileri sürekli olarak kilolu görürler ve zayıflamak için bir çok yol denerler. Kilo vermek için hiç yemek yememeği ve sağlıklarını tehlikeye atmayı bile göze alabilirler. Anoreksiya hastlarını, bulimia hastalarından ayıran belirti, bulimia hastalarının bir anda ve aşırı yemek yemesi anoreksiye hastalarının çok az veya hiç yemek yememesidir. Meyve veya salata gibi çok hafif bir şeyler yeseler bile uzun saatler süren egzersizler yaparlar. Bu hastalığa sahip kişiler zayıfladıkça sağlıksız bir görüntüye kavuştuklarını düşünmezler. Onlar için en önemli şey zayıf olmaktır. Anoreksiya hastaları zayıf kalabilmek için yemek yediklerinde kusarlar, ishal olmalarını sağlayan ilaçlar kullanırlar. Anoreksiya nevroza sonucu ölümle bile sonuçlana bilecek ciddi rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Anoreksiya nevrozanın sebep olduğu hastalıklar şöyledir; kabızlık, ishal, kansızlık, kadın hastalıkları problemleri, kemik erimesi, kalp problemleri

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Yeme bozukluklarının bir diğer türü de tıkanırcasına yeme bozukluğudur. Tıkırcasına yeme bozukluğu olan bireyler, bir anda be aşırı yemek yerken ancak bulimiadan farklı olarak yediklerini dışarı atmak gibi bir çabaları yoktur. Yemek yedikten sonra suçluluk duyarlar ve bu suçluluk duygusu daha çok yemek yemelerine sebep olur. Atak geldiği sırada aç olmasalar bile aşırı derecede yemek yerler. Genellikle kiloludurlar. Bedenlerinden rahatsız oldukları için yalnız yemek yemeyi tercih ederler.

Yeme Bozukluklarının Tedavi Yöntemleri

Yeme bozuklukları, bilişsel davranışçı terapi, grup tedavisi gibi psikoterapi yöntemleriyle tedavi edilebilir. Ancak sadece psikolojik tedavi bu hastalıkların tedavi için yeterli değildir. Yeme bozuklukları farklı sağlık problemlerine yol açtığı için psikolojik tedavinin yanında bu hastalıklarında tedavi edilmesi gerekir.
İlgili Uzman Yazılarımız
Yazar |
İlknur Çelik
Aşırı düşünme (Overthinking) nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl durdurabilirsiniz....
Yazar |
İlknur Çelik
Tıkanırcasına yeme bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir, neden kaynakları ve sonuçları...
Yazar |
Tuğçe Saltaş
Özellikle çocuklarda her geçen gün artan tıkanırcasına yeme bozukluğu nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri...
Yardım bir telefon uzaklığında
Hak ettiğiniz hayata geri dönmenizi önemsiyor ve yardım etmek istiyoruz.
Tehlikedeyseniz, acil yardıma ihtiyacınız varsa veya size veya başkalarına zarar verebilecek eylemleri düşünüyorsanız, bu siteyi kullanmamalısınız.
Acil servisler için 155 veya 112'yi aramalısınız.