Uyku Bozukluğu

Konular| Uyku Bozukluğu
Uyku, iyi bir hayat düzeni ve sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazdır. Uyku bütün bir gün boyunca çalışan sinilerin onarımına ve beynin daha düzgün işlev görmesine yardımcı olur. Bireylerin gün içerisinde edinilen bilgilerin gözden geçirilmesine ve gerekli olanların depolanmasını sağlar. Uykusuz kalan bireyin karar mekanizması ve duygu durumu olumsuz etkilenir. Uykusuzluğun devamlı olarak görülmesi durumuna “uyku bozukluğu” adı verilir. Birçok uyku bozukluğu türleri mevcuttur.

Uyku Bozukluğu Nedenleri

  • Gece boyunca sık sık idrara çıkma
  • Yoğun spor ve egzersiz yapma
  • Gün içerisinde fazla kafein tüketme
  • Fibromiyalji, baş ağrısı, bel ağrısı gibi kronik ağrılar
  • Fazla alkol tüketimi
  • Stresli bir hayat düzeni
  • Kaygı, korku gibi duygular
  • Solunum Problemleri

Uyku Bozukluğu Belirtileri

Uyku bozukluğu, her bireyde farklı belirtiler göstermektedir. Ancak bazı belirtiler uyku bozukluklarında ortak görülmektedir. Bireylerde görülen ortak uyku bozukluğu belirtileri şunlardır;
  • Uykuya dalmakta zorluk çekmek
  • Gün içerisinde uykulu olmak
  • Uyku sırasında anormal hareketler yapmak
  • Uyku esnasında nefes alıp vermede görülen değişimler
  • Araba kullanırken uyumak

Uyku Bozukluğu Türleri

Uyku bozukluğu, kişilerde bir çok değişik rahatsızlık olarak kendini göstermektedir. İnsomnia(Uyuyamama): İnsomnia, uykuya dalmakta zorluk çekme, gece boyunca düzenli uyuyamam ve sürekli uyanma, normalde kalkılan süreden daha erken saatlerde kalkma durumlarına denmektedir. İnsomnia genellikle bireylerde bulunan başka rahatsızlıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkar.

Narkolepsi: Narkolepsi, kişilerin gündüzleri aşırı uykulu olma hali ve zaman zaman uykuya dalma problemine haline verilen isimdir. Narkolepsi rahatsızlığı bulunan bireyler, gündüzleri uykuya daldıkları kısa sürede rüya ve halüsinasyonlar görebilir. Bireylerde narkolepsi rahatsızlığı bulunduğunun bir diğer göstergesi de kişilerin uykudan uyandıktan sonra hareket edememesi (katapleksi) durumudur.

Uyku Apnesi: Uyku apnesi, uyurken soluk alamama gibi ciddi sorunlara yol açan bir uyku bozukluğudur. Uyku apnesinin diğer belirtileri, yorgunluk, uyuklama, sabahları baş ağrısıyla uyanmadır.

Huzursuz Bacak Sendromu: Huzursuz bacak sendromu rahatsızlığı bulunan kişiler bacaklarında hissettikleri adını tam olarak koyamadıkları, uyuşukluk, şişme gibi bir rahatsızlık sonucu uyku sırasında veya dinlenirken bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı hissederler.

Parosomnia: Parasomnia, uyku esnasında kişilerin uykuda sayıklama ve inleme, uyurgezerlik, uyurken altını ıslatma, çene sıkma gibi anormal davranışlar göstermesine sebep olan bir uyku bozukluğudur.

Uyku Bozukluğu Tedavi Yöntemleri

Uyku bozukluğu, farklı tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilen rahatsızlıklardır. Uyku hapları, uyku bozuklukları tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Uyku bozukluğu olan bireylere melatonin takviyesi de doktorlar tarafından uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir.

Uyku apnesi gibi uyku bozukluklarında kişileri solunum cihazına bağlamak ve cerrahi müdahale yöntemleri de kullanılabilmektedir.

Uyku bozukluğu, yaşam tarzında gidilecek değişiklerle de giderilebilir. Sebze, balık türü yemeklerle beslenip, karbonhidrat ve şekeri azaltmak, sigara ve alkol kullanımını azaltmak, gün içerisinde daha az kafein tüketmek bireylerin daha rahat uykuya dalmalarına yardımcı olabilmektedir.

Uyku saatlerinde belirli bir düzeni takip etmekte daha kaliteli bir uyku uymaya yardımcı olan yöntemlerden bir tanesidir.
İlgili Uzman Yazılarımız
Yazar |
İlknur Çelik
Aşırı düşünme (Overthinking) nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl durdurabilirsiniz....
Yazar |
İlknur Çelik
Gece terörü ya da uyku terörü; derin uykunun ardından aniden ortaya çıkan, korku ve panik hâliyle karakterize edilen ciddi bir uyku bozukluğudur.
Yazar |
İlknur Çelik
Bazı insanlar sonbahar mevsimi geldiğinde içlerindeki olumsuz duyguların hüküm sürdüğünü hissederler.
Yardım bir telefon uzaklığında
Hak ettiğiniz hayata geri dönmenizi önemsiyor ve yardım etmek istiyoruz.
Tehlikedeyseniz, acil yardıma ihtiyacınız varsa veya size veya başkalarına zarar verebilecek eylemleri düşünüyorsanız, bu siteyi kullanmamalısınız.
Acil servisler için 155 veya 112'yi aramalısınız.