Depresyon/Depresif Kişilik Problemi

Konular| Depresyon/Depresif Kişilik Problemi
Depresyon, bireylerin kendini psikolojik olarak iyi hissetmediği, çok uzun süreler devam edebilen ve günlük hayatı etkileyen psikolojik bir rahatsızlıktır. Depresyon, günlük hayatımızda hissettiğimiz sıkıntılardan, üzüntülerden daha farklı ve daha uzun sürelidir.

Depresyonun Nedenleri Nelerdir?

Depresyon, pek çok neden sonucunda ortaya çıkabilir. Bu nedenlerden bir tanesi beyindeki kimyasal dengenin bozulmasıdır. Travmatik olaylar sonucu beyinde duygular, yargılar, hedefler ve çözümler konusunda işlevi olan frontal lobun zarar görmesi depresyonun ortaya çıkmasına neden olabilir. Travmatik olaylara örnek olarak, sevilen birinin ölümü, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, kazalar, işsizlik gibi durumlar söylenebilir.

Depresyonuna neden olan bir diğer etkende genetik aktarımdır. Ailesinde depresyon veya başka psikolojik rahatsızlıklar olan bireylerin depresyona girme olasılığı diğer bireylere göre çok daha yüksektir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon, bireylerde dikkat dağınıklığına yol açar. Böylece bireyler normalde rahatlıkla yapabildikleri pek çok şeyi yapamayacak duruma gelirler. Örneğin, ders çalışamamak, yemek yapamamak, kitap okuyamamak gibi Depresyona giren kişiler mutsuz, huzursuz, üzüntülü, karamsar bir ruh hali içerisindedir. Sevdikleri şeyleri bile yapmak istemezler, sürekli enerjisizdirler. Gelecekle ilgili umutları yoktur. İleriki dönemlerde mutlu olacaklarına inanmazlar. Depresyona giren kişiler çevrelerinden uzaklaşırlar. İnsanların onları sevmediklerini, sürekli olarak yalnız olduklarını düşünürler ve isteyerek uzak durmayı tercih ederler.

Depresyonda olan bireyler sürekli olarak kendilerine zarar vermeyi ve ölümü düşünürler. Bu düşüncelerin oluşmasında özgüven eksikliği, çevreleri tarafından sevilmediklerine dair düşüncelerde etkilidir.

Depresyon, uyku problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Depresyonun belirtilerinden biri de uykuya dalamama veya çok uzun süreler uyuma gibi problemlerdir.

Depresyonun belirtilerinden bir diğeri de kilo problemleridir. Mutsuz ve huzursuz ruh halindeki bireylerde çok fazla yemek yeme veya hiç yemek yememe gibi sorunlar görülebilir.

Depresyon Türleri

Majör Depresyon: Majör depresyon, depresyonun en şiddetli ve ağır yaşandığı türdür. Majör tanısı konulabilmesi için depresyon belirtilerinden en az beş tanesinin görülmesi gerekmektedir. Majör depresyon, çok uzun süreler devam edebilir. Atipik özellikli depresif bozukluk, katatonik özellikli depresif bozukluk, psikotik özellikli depresif bozukluk, melankolik özellikli depresif bozukluk, doğumdan sonra görülen depresyon, mevsimsel duygu durum bozukluğu majör depresyonun alt türleridir.

Distimik Bozukluk(kalıcı depresyon): Distimik bozukluk, majör depresyona oranlar daha az ve daha hafif belirtiler gösterse de yıllarca sürebilen bir depresyon türüdür. Çok uzun süreler devam ettiği için depresyona giren bireylerin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir.

Depresyonun Tedavi Yöntemleri

Depresyon, çoğunlukla genel geçer bir hastalık gibi görünse de bireylerin hayatını olumsuz etkileyen tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Depresyonun tedavi için kullanılan bir çok tedavi yöntemi mevcuttur. Bunlar;

İlaç Tedavisi:
İlaç tedavisi, psikoterapi yöntemlerinin yeterli olmadığı durumlarda uygulanır. Antidepresan, depresyon hastalarına en sık verilen ilaçlardan bir tanesidir.

Bilişsel Davranışçı Terapi: Bilişsel davranışçı terapi, depresyon tedavisinde en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Bu tedavi yönteminde amaç, depresyonun ortaya çıkmasına neden olan etkenleri bulmak ve bu etkenlerin etkisinin giderilmesine yoğunlaşarak hastaların daha pozitif bir düşünce tarzı edinmesini sağlamaktır.

Yoga ve Meditasyon: Yoga ve meditasyon gibi uğraşlar, duygu durumunu dengelemeye ve iç huzuru bulmaya yardımcı olabilir.
İlgili Uzman Yazılarımız
Yazar |
İlknur Çelik
Emdr terapi nedir, hangi sorunlarda kullanılır, süreç nasıl gelişir...
Yazar |
Hale Orhan
Kendi sınırlarınızı bilmek, korumak ve başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurmak için temel bir yetenek olan sınır koyma, birçok insan için zor bir konu olabilir
Yazar |
Ahmet Baha Orhan
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), bireylerin obsesyon ya da takıntı olarak adlandırılan, sürekli olarak tekrar etme eğiliminde olan düşünce kalıplarına sahip olması....
Yardım bir telefon uzaklığında
Hak ettiğiniz hayata geri dönmenizi önemsiyor ve yardım etmek istiyoruz.
Tehlikedeyseniz, acil yardıma ihtiyacınız varsa veya size veya başkalarına zarar verebilecek eylemleri düşünüyorsanız, bu siteyi kullanmamalısınız.
Acil servisler için 155 veya 112'yi aramalısınız.